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Section 121(d) of CERCLA, as amended by the 1986 Superfund Amendments and Reauthorization Act (SARA), requires that 
on-site remedial actions must attain (or waive) Federal and more stringent State applicable or relevant and appropriate requirements 
(ARARs) of environmental laws upon completion of the remedial action. The revised National Contingency Plan of 1990 (NCP) 
requires compliance with ARARs during remedial actions as well as at completion, and compels attainment of ARARs during removal 
actions to the extent practicable, considering the exigencies of the situation. See NCP, 40 CFR section 300.415(i) (55 FR 8666, 8843) 
and section 300.435(b)(2) (55 FR 8666, 8852) (March 8, 1990). 

To implement the ARARs provisions, EPA has developed guidance, CERCLA Compliance With Other Laws Manual: Parts I 
and II (Publications 9234.1-01 and 9234.1-02), and has provided training to Regions and States on the identification of and compliance 
with ARARs. These "ARARs Q’s and A’s " are part of a series of Fact Sheets that provide guidance on a number of questions that 
arose in developing ARARs policies, in ARARs training sessions, and in identifying and complying with ARARs at specific sites. This 
particular Q’s and A’s Fact Sheet addresses the Fund-balancing waiver, which is one of six statutory waivers that may be invoked 
to allow the selection of a remedy that does not meet all ARARs. 

Q1. 	 What is the Fund-balancing waiver? How does it 
work? 

A:	 The Fund-balancing waiver is one of the six statutory 
waivers that may be invoked under specified 
circumstances to allow selection of a remedy that does not 
meet all ARARs (see CERCLA Section 121(d)(4)(F)). A 
waiver based on Fund balancing first appeared in the 1985 
NCP at 40 CFR section 300.68(i)(5)(ii). The concept of a 
Fund-balancing waiver was codified by the Superfund 
Amendments and Reauthorization Act of 1986 (SARA), 
which amended the Comprehensive Environmental 
Response, Compensation, and Liability Act of 1980 
(CERCLA) (see Highlight 1 for specific statutory 
language and citation). 

The Fund-balancing waiver may apply when the costs 
needed to meet an ARAR for an action would be so high 
as to threaten the availability of Fund monies for remedies 
at other sites (see Preamble to the NCP, 55 FR 8666, 
8750). Highlight  2 provides an example of the 
Fund-balancing waiver. The waiver applies only to 
Fund-financed remedial actions under CERCLA Section 
104. Even when the waiver is invoked, the alternative 
remedy selected must still be protective of human health 
and the environment and meet all other standards (e.g., 
cost-effectiveness, permanent solutions, etc.). (See 
Preamble to the NCP, 55 FR 8666, 8750.) Regions should 
consult with Headquarters when considering use of this 
waiver. 

Q2. What is the purpose of the Fund-balancing waiver? 

A.	 The purpose of this waiver is to ensure that EPA’s ability 
to carry out a comprehensive national response program is 
not compromised by a disproportionately high expenditure 
at a single Superfund site. 

Highlight 1: STATUTORY LANGUAGE 

Section 121(d)(4)(F) of CERCLA, as amended, 
states that a remedial action not meeting an ARAR may 
be selected if: 

"in the case of a remedial action to be undertaken 
solely under Section 104 using the Fund, selection of 
a remedial action that attains such level or standard 
of control will not provide a balance between the 
need for protection of public health and welfare and 
the environment at the facility under consideration, 
and the availability of amounts from the Fund to 
respond to other sites which present or may present 
a threat to public health or welfare or the 
environment, taking into consideration the relative 
immediacy of such threats." 
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Highlight 2: EXAMPLE OF THE 
FUND-BALANCING WAIVER 

At site X, a State water-quality standard was 
identified as an ARAR. Attaining this State standard 
would have required the removal and off-site disposal of 
millions of cubic yards of contaminated sediments in the 
streams and reservoir, at an estimated cost of more than 
$1 billion. The cost of attaining the ARAR exceeds the 
threshold of four times the cost of a typical operable unit, 
and thus, the Fund-balancing waiver was considered. 
Based on an assessment of the Fund, and needs at other 
sites, the Agency decided to invoke the waiver. The 
waiver allowed selection of an alternative remedy that 
involved partial capping and surface-water diversion at a 
fraction of the original cost, while still achieving 
protectiveness and complying with other ARARs. 

Q3. When should the Fund-balancing waiver be 
considered? Is there an absolute threshold for 
invoking the waiver? 

A. 	 The Fund-balancing waiver is to be routinely considered 
when the cost of meeting an ARAR for an operable unit is 
four times the national average cost of remediation of all 
operable units. (See Preamble to the NCP, 55 FR 8666, 
8750.) However, there is no set amount at which the 
waiver must be invoked. 

Currently the threshold for considering the waiver is 4 x 
$14.4 million, or $57.6 million. T'his average cost for an 
operable unit is based on the Outyear Liability Model 
(OLM), which is EPA’s approach to estimating its 
long-term resource needs. The average cost figure was 
developed through an analysis of nearly 200 Records of 
Decision (RODs) that have been signed since the passage 
of SARA (i.e., FY 1987 to present). As a group, this body 
of documents is the most comprehensive and 
representative source of remedial action cost estimates 
available within the Agency. The OLM average cost of an 
operable  unit is reported in the FY 1989 Superfund Annual 
Report to Congress. (Revisions will be reported in 
subsequent Annual Reports and also made available to 
Regions through subsequent fact sheets.) 

Q4. 	 Does the waiver have to be invoked when the costs 
of meeting an ARAR are estimated to exceed the 
dollar threshold? 

A.	 No. Exceeding the threshold establishes a presumption that 
the waiver should be considered but does not require that 
it be invoked. In instances where the threshold is reached 
but the Fund-balancing waiver is not invoked, either the 
ROD or the Administrative Record should document the 

fact that the waiver was considered and provide the 
rationale. For example, the Region might determine that the 
cost of performing this remedy is not so disproportionately 
high as to threaten the availability of the Fund to respond 
to other sites that may present a threat to human health 
and the environment. 

Q5.	 Can the Fund-balancing waiver be invoked even 
when the cost threshold is not exceeded? 

A.	 Yes. EPA has reserved the right to invoke this waiver in 
specific situations when the cost of meeting the ARAR is 
expected to fall below the threshold but EPA has 
determined that the single site expenditure would place a 
disproportionate burden on the Fund. (See Preamble to the 
NCP, 55 FR 8666, 8750.) 

Q6.	 Is the  waiver available for other Federal agencies or 
potentially responsible parties (PRPs)? 

A.	 No. CERCLA Section 121(d)(4)(F) clearly restricts use of 
this waiver to remedial actions conducted under CERCLA 
Section 104 and financed by the Fund. The waiver is 
unavailable to other Federal agencies or PRPs, which use 
other monies for their CERCLA activities. (See also 
Preamble to the NCP, 55 FR 8666, 8750.) 

Q7.	 Most remedies have to comply with more than one 
ARAR. If the Fund-balancing waiver is being 
considered, which ARAR should be waived? 

A.	 The ARAR that increases the potential remedial action 
costs by the threshold amount should be considered for the 
Fund-balancing waiver. However, the remedial action must 
comply with other ARARs that do not excessively raise 
the cost of remediation. 

Q8.	 Can the Fund-balancing waiver be used with other 
waivers? 

A.	 Yes. For example, the Fund-balancing waiver could be 
used to waive an excessively expensive ARAR at the 
same site where it is necessary to waive another ARAR 
because of technical impracticability. 

Q9.	 Can the  Fund-balancing waiver be used for removal 
actions? 

A.	 In theory, yes, but this is highly unlikely given the monetary 
limits and limited scope of removal actions. It is more likely 
that compliance with an excessively expensive ARAR for 
a removal action would be determined to be beyond the 
scope of the action, and therefore impracticable under the 
NCP. (See NCP at 40 CFR section 300.415(i)(2) and 
Preamble to the NCP, 55 FR 8666, 8696.) 
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Q10. Can the Fund-balancing waiver be invoked only at 
Fund-lead orphan sites (i.e., sites where no PRPs 
have been identified)? 

A.	 No. The Fund-balancing waiver may also be invoked at a 
Fund-lead site where PRPs exist and may potentially 
settle. However, if PRPs do settle and subsequently take 
over the project, they cannot take advantage of the waiver 
-- the action will no longer be solely funded under Section 
104 and the Fund-balancing waiver will no longer be 
available. Likewise, the waiver is not available for mixed-
funding cases involving contributions by both PRPs and the 
Fund. Therefore, where circumstances for settlement with 
PRPs potentially exist, the Region should anticipate this 
possibility by including a contingent remedy (without the 
waiver) in the ROD. If such a contingent remedy has not 
been included in the ROD, and a settlement with PRPs is 
reached, the ROD should be amended to remove the 
waiver or an Explanation of Significant Differences (ESD) 
should be issued. The ROD should be amended if 
removing the waiver would fundamentally alter the basic 
features of the selected remedy. (See NCP at 40 CFR 
section 300.435 (c)(2)(ii) and Preamble to the NCP, 55 FR 
8666, 8771-8772.) An ESD may be issued if removing the 
waiver significantly changes, but does not fundamentally 
alter, the remedy selected in the ROD. (See NCP at 40 
CFR section 300.435(c)(2)(i) and Preamble to the NCP, 55 
FR 8666, 8770-8772.) 

Q11. If the Fund-balancing waiver has  not been invoked in 
the  ROD because a PRP settlement was anticipated, 
can it be subsequently invoked if no settlement ever 
occurs? 

A.	 Yes. If a settlement with PRPs is not reached, and the 
remedy will be performed using Fund monies under 
CERCLA Section 104, the Fund-balancing waiver can be 
invoked by a ROD amendment or, in appropriate cases, an 
ESD. 

Q12. Will the answer to the previous questions ever lead 
to an incentive for PRPs not to settle? 

A.	 It could. However, the statute is clear that the Fund-
balancing waiver is available only for Fund-financed 
actions. Of course, if such an incentive not to settle exists, 
PRPs may be encouraged to settle through the issuance of 
a unilateral order and the resulting possibility of fines and 
treble damages. (See CERCLA Sections 106 and 
107(c)(3).) 

Q13. If a remedy is undertaken solely using the Fund, and 
the Fund-balancing waiver is invoked, can the 
Agency later bring an action to recover its costs? 

A.	 Yes. The fact that the statute allows EPA to select a 
remedy made less expensive by the waiver does not affect 
the right of the Agency to be reimbursed later under 

CERCLA Section 107 for the costs of that remedy. 

Q14. What language should be used in the ROD for 
invoking the Fund-balancing waiver? 

A.	 Highlight 3 provides sample language for various sections 
of the ROD. This language is based on the hypothetical 
site circumstances presented in Highlight  2 of this fact 
sheet and a hypothetical State law. For additional language, 
see Guidance on Preparing Superfund Decision 
Documents (the "ROD Guidance"), EPA/540/G-89/007, 
July 1989, page 6-5. 

Highlight 3: SAMPLE ROD LANGUAGE 

Sample language for the Statutory Determinations 
Section (of the Declaration); 

The selected remedy is protective of human health 
and the environment, complies with or meets the 
requirements for a waiver of Federal and State 
requirements that are legally applicable or relevant 
and appropriate to the remedial action, and is 
cost-effective. This remedy utilizes permanent 
solutions. . . 

Sample language for the Description of Alternatives 
Section (of the Decision Summary): 

The first remedial alternative, which involves the 
removal and off-site disposal of contaminated 
stream sediments, complies with the State water-
quality standard at Reg. Sec. X.100, because it 
ensures that stream water contaminant levels will 
not exceed .001 ppm. The State water-quality 
standard is applicable to this remedial alternative 
because the standard requires maintenance of all in-
State streams, reservoirs, and lakes at health-based 
levels, as established in State regulations at Sec. 
X.100. 

The second remedial alternative, which involves 
partial capping and surface-water diversion, justifies 
a waiver of the State water-quality standard found 
at Reg. Sec. X.100, based on the Fund-balancing 
waiver found in CERCLA Section 121 (d)(4)(F) 
and NCP section 300.430(f)(1) (ii)(C)(6). Attaining 
the State water-quality standard for this operable 
unit (as contemplated by the first remedial 
alternative) would cost more than $1 billion. EPA 
has determined that this site expenditure would not 
provide a balance between the need for protection 
of human health and the environment at this site, 
and the availability of Fund monies to respond to 
other sites that may present a threat to human 
health and the environment. 
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Highlight 3: SAMPLE ROD LANGUAGE 
(CONTINUED) 

Sample language for the Summary of Comparative 
Analysis of Alternatives Section (of the Decision 
Summary): 

EPA has determined that each remedial alternative 
is protective of human health and the environment, 
and complies with (or justifies a waiver of) 
applicable or relevant and appropriate requirements. 

Sample language for the Statutory Determinations 
Section (of the Decision Summary): 

The selected remedy complies with or waives all 
Federal or State ARARs. The State water-quality 
standard was waived for surface-water cleanup at 
this site because attainment of this requirement 
would cost more than $1 billion, which would not 
provide a balance between the need for protection 
of human health and the environment at this site and 
the availability of Fund monies to respond to other 
sites that may present a threat to human health and 
the environment. (See CERCLA Section 
121(d)(4)(F) and the NCP, 40 CFR section 
300.430(f)(1)(ii)(C)(6).) 

* * * * * 

NOTICE: The policies set out in this fact sheet are intended 
solely as guidance. They are not intended, nor can they be relied 
upon, to create any rights enforceable by any party in litigation 
with the United States. EPA officials may decide to follow the 
guidance provided in this fact sheet, or to act at variance with the 
guidance, based on an analysis of site-specific circumstances. 
The Agency also reserves the right to change this guidance at 
any time without public notice. 

* * * * * 
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